Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα εκδώσει την Τετάρτη τις αποφάσεις της στις τρεις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας για ισάριθμες νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίες είχαν κριθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα ως αντισυνταγματικές και ότι παραβιάζουν το ενωσιακό δίκαιο. Η συνεδρία της Ολομέλειας του Ανωτάτου είναι ορισμένη για τις 11.30 το πρωί και αφορά τους πιο κάτω νόμους:
- Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμο του 2019,
- Περί Αναστολής των Διαδικασιών Εκποίησης Ενυπόθηκων Ακινήτων (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμο του 2019 και τον
- Περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Επιχειρηματικές Συμβάσεις που Συνάπτονται από Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις Νόμο του 2019.
Η πρώτη πρόταση νόμου για τις μεταβιβάσεις και υποθηκεύσεις που αφορά τις εκποιήσεις ακινήτων κατατέθηκε από το ΔΗΚΟ και ψηφίστηκε σε νόμο με 26 ψήφους υπέρ, 23 εναντίον και 1 αποχή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από την Ολομέλεια της Βουλής στις 2/8/2019. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα προσφυγής (έφεση για παραμερισμό σκοπούμενης της ειδοποίησης σκοπούμενης πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου) δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για εξέταση παραπόνων τους κατά τραπεζών που αφορούν μεταξύ άλλων υπερχρεώσεις και παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας της Κεντρικής Τράπεζας. Αν ο Επίτροπος διαπιστώνει παραβίαση εκ μέρους της Τράπεζας του κώδικα ο δανειολήπτης θα δικαιούται να προσφύγει στο δικαστήριο, το οποίο θα εκδίδει αυθημερόν διάταγμα για αναστολή της εκποίησης της ενυπόθηκης κατοικίας του ή της επαγγελματικής του στέγης. Επίσης περιλαμβάνει πρόσθετο λόγο προσφυγής την περίπτωση που πιστωτικό ίδρυμα αρνήθηκε να προσέλθει ή δεν προσήλθε σε διαδικασία αναδιάρθρωσης δανείου.
Η δεύτερη νομοθεσία προβλέπει την προσωρινή αναστολή των διαδικασιών έναρξης και/ή συνέχισης διαδικασιών εκποίησης ακινήτων που αποτελούν κύρια κατοικία προς ικανοποίηση δανειακής διευκόλυνσης προς οφειλέτη ο οποίος δυνητικά αποτελεί επιλέξιμο δανειολήπτη προς ένταξη στο σχέδιο «Εστία». Με το νόμο διασφαλιζόταν ότι ουδεμία διαδικασία εκποίησης κύριας κατοικίας επρόκειτο να αρχίσει και/ή να συνεχιστεί στο διάστημα από την έναρξη της ισχύος του νόμου και μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2019, ώστε με την έναρξη εφαρμογής του εν λόγω σχεδίου και την υποβολή αιτήσεων να διασαφηνιστεί πέραν πάσης αμφιβολίας ποιοι θα είναι οι επιλέξιμοι προς ένταξη σε αυτό αιτητές.
Η τρίτη νομοθεσία αφορά στις καταχρηστικές ρήτρες σε επιχειρηματικές συμβάσεις που συνάπτονται από πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής έκανε μερικώς αποδεχτή την αναπομπή του νόμου αφού τροποποίησε το κείμενο στο προοίμιο του νόμου. Στο προοίμιο παρατίθενται επιχειρήματα για τον περιορισμό στο δικαίωμα του συμβάλλεσθε που επιβάλλει ο νόμος, προσδιορίζεται ο σκοπός του περιορισμού, η πιεστική κοινωνική ανάγκη την οποία ο νόμος θα εξυπηρετήσει και το σκεπτικό για το οποίο ο περιορισμός είναι ανάλογος με την ανάγκη που επιχειρεί να εξυπηρετήσει. Στην έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται ότι στο κείμενο που προστέθηκε τεκμηριώνεται και δικαιολογείται η ανάγκη προστασίας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε επιχειρηματικές συμβάσεις. Στην έκθεση της Επιτροπής Εμπορίου αναφέρεται ακόμα ότι η ρύθμιση αφορά μόνο νέες συμβάσεις και δεν εφαρμόζεται στις υφιστάμενες και προστατεύει μόνο τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ